کتاب «مگس» اولین جلد از مجموعه کتاب «موجودات حال بههمزن» کتابی طنز برای آشنایی کودکان با مگسهاست.
کتابهای مجموعه کتاب «موجودات حال بههمزن» ترکیبی از دیالوگهای طنزآلود و مطالب علمی است. در اولین جلد این مجموعه، نویسنده به سراغ مگسها رفته است. در هر صفحه تصاویر بامزه با دیالوگهایی که از زبان مگسهای خانگی نوشته شده است ترکیب شدهاند. جملات با اندازهی فونت متفاوت و تنوع رنگ نیز به جذابیت کتاب کمک کردهاند. در کتاب به این سرفصلها پرداخته شده است: انواع مگسها، طبقهبندی تاکسونومیک مگسها، معرفی گونهی مگس خانگی، ویژگیهای ریختشناسی آنها، چشمهای مرکب در این حشرات، ویژگیهای جالب مگسها مانند توانایی راه رفتن روی سقف، رژیم غذایی مگسها، چرخهی زندگی آنها و امکان انتقال بیماری توسط این حشرات.
«الیس گراول» نویسندهی کانادایی کتابهای کودک و نوجوان است که تا کنون بیش از ۳۰ عنوان کتاب منتشر کرده است. کتابهای او به بیش از ۱۲ زبان دنیا ترجمه شدهاند. گراول از کودکی علاقهی زیادی به جانوران، بهخصوص جانوران حال بههمزن داشته است. او در مجموعه کتاب «موجودات حال بههمزن» جانوران نه چندان دلچسب را تبدیل به جانورانی بامزه کرده است. هر کدام از جانوران شخصیتی خاص خود دارند و اطلاعات علمی به جای آنکه با زبانی خشک و رسمی مطرح شود به شکلی طنزآلود به مخاطب ارائه میشود.
از مجموعه کتاب «موجودات حال به هم زن» ۶ عنوان دیگر نیز ترجمه و منتشر شده است: «کرم»، «موش فاضلاب»، «حلزون بیصدف»، «شپش»، «عنکبوت» و «وزغ».
کتاب «مگس» برای بلندخوانی مناسب است.
کاربردها و فعالیت ها
۱. مگسهای انگشتی بسازید!
کودکان را همراهی کنید تا انگشت شست کودکان را با رنگ انگشتی یا گواشهای مناسب رنگی کنند و روی کاغذ بزنند. سپس اثرهای انگشت را تبدیل به مگسهای رنگارنگ و بامزه کنید. به تعداد پاهای مگس که نوعی حشره است دقت کنید (حشرات شش پا دارند).
۲. مگسهای سنگی بسازید!
به همراه کودکان سنگهایی که شبیه بدن مگس باشد جمع کنید. آنها را بشویید و پس از خشک شدن مانند بدن مگس رنگشان کنید. با مقوا یا مفتول شش پا برایش بچسبانید. درست کردن خرطوم و چشمهای مرکب مگس را نیز فراموش نکنید.
۳. پوستر بسازید!
- همراه کودکان پوستری دربارهی انواع مگسها، غذایشان و ویژگیهایشان تهیه کنید.
- پسوتریب دربارهی چرخهی زندگی مگس بسازید.
- میتوانید پوستری نیز دربارهی اینکه چهطور از مگسها بیماری نگیریم بسازید.
۴. آزمایش کنید!
(برگرفته از http://daneshnameh.roshd.ir)
با این آزمایش میتوانید چرخهی زندگی مگس میوه (مگس سرکه) را ببینید.
مواد لازم
-موز کاملا رسیده
-بند یا کش لاستیکی
-ظرف شیشهای یک لیتری
-حوله کاغذی
-ذره بین
روش کار
۱.موز را پوست بکنید و آن را در ظرف شیشهای که درب آن باز است، قرار دهید.
۲.ظرف را در هوای آزاد قرار دهید.
۳.بعد از مدتی داخل ظرف را با دقت نگاه کنید، وقتی که چند مگس سرکه درظرف مشاهده کردید، یک ساعت صبر کنید و سپس شیشه را تکان دهید تا مگسها خارج شوند، صبر کردن به خاطر تخمگذاری مگسهای سرکه ماده است.
۴.دهانهی ظرف شیشهای را با حوله کاغذی بپوشانید و با بند یا کش لاستیکی ببندید و ظرف را در دمای اتاق قرار دهید.
۵.ظرف را بدون آنکه آسیب ببیند، مدت ۱۴ روز نگه دارید.
۶.با کمک ذره بین محتویات داخل ظرف را مشاهده کنید و تمام تغییرات را یادداشت نمایید.
نتیجه آزمایش
نقاط کوچک و سفیدی که در سطح موز به نظر آبکی میآیند، به جانداران کرم مانندی تبدیل میشوند. در پایان ۴ تا ۵ روز، اجسام همرنگ و شکل دانهی گندم دیده میشوند که به قسمتهای مختلف جدار داخلی شیشه چسبیدهاند. این اجسام شفیره هستند. مگسهای سرکه بالغ پس از ده روز، در ظرف شیشهای ظاهر میشوند.
مگسهای سرکه نر و ماده را از ظاهرشان میتوان تشخیص داد. مگسهای نر بطور قابل توجهی کوچکتر هستند و قسمت انتهای بدنشان نوک تیز است. مگسهای ماده بزرگتر هستند و دارای نوارهای سیاه رنگ در بدنشان هستند.
چگونه سایت خود را در گوگل ثبت کنیم؟